Connect with us

Ondernemen

Zo kies je de beste laptop voor zakelijk gebruik

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Vaste pc’s en workstations worden langzaamaan minder gebruikt in kantooromgevingen. Op flexplekken zijn laptops vaak handiger dan een pc en door de toename van thuiswerken na corona heeft een laptop extra nut gekregen. Medewerkers kunnen makkelijker vanuit huis werken en zijn zo flexibeler inzetbaar. Hoe kies je dan voor de meest passende laptop die het investeren waard is?

Budget versus eisenpakket

Bij de aanschaf van nieuwe laptops heb je te maken met twee belangrijke factoren: het budget en het eisenpakket. Heb je een budget bepaald, dan kies je binnen dat budget de meest passende laptop, of je stelt juist eerst de specificaties op en onderzoekt dan welke laptops er voldoen aan die specificaties.

Bouwkwaliteit: vooral bij veelvuldig vervoer

In computers zitten allerlei kwetsbare onderdelen, en hoewel de kwetsbaarheid van laptops steeds minder wordt -denk aan SSD, dat minder kwetsbaar is dan HDD- blijft het vervoer een risico. Je kan de buitenkant beschermen met een laptophoes, dat beschermt in ieder geval de buitenkant en zorgt in het gunstigste geval voor minder impact op interne onderdelen bij vallen en stoten.

De keuze voor bouwkwaliteit zit ook in het materiaal van de behuizing. Waar kunststof verder ontwikkeld is en meer kan hebben, is metaal (meestal aluminium bij laptops) toch steviger. Met name de scharnieren zijn bij kunststof laptops nogal eens een punt van aandacht.

Beveiliging: denk ook aan AVG en bedrijfsgevoelige data

De verhalen over USB-sticks en laptops die gestolen of zelfs gewoon verloren of vergeten zijn kennen we inmiddels allemaal wel. Met backups en data in de cloud heb je in ieder geval het mogelijke verlies van data wel gedekt. Maar denk ook aan de gevolgen wanneer er persoonsgegevens op deze laptops staan (AVG/GDPR), of bedrijfsgevoelige data die voor enorme problemen kunnen zorgen wanneer ze in vreemde handen komen.

Een sterke eerste beveiligingsstap kan zijn alleen laptops met vingerafdrukscanner te gebruiken binnen je organisatie. Werken met MFA of 2FA is -zeker wanneer er zeer gevoelige informatie wordt verwerkt op de laptops- geen overbodige luxe.

Voorkom ongewenste meekijkers

Wanneer bedrijfslaptops al dan niet regelmatig buiten kantoor worden gebruikt, is het verstandig te bedenken of daar een risico ontstaat dat anderen kunnen meekijken en zo gevoelige informatie kunnen inzien. Of het nu is dat accountmanagers hun laptops gebruiken waar het nodig is, of andere medewerkers regelmatig buiten kantoor werken waar pottenkijkers kunnen rondlopen, zorg voor een scherm waarop niet zomaar meegekeken kan worden.

Hier kan je al rekening mee houden door laptops te kopen waarvan de kijkhoek van het beeldscherm beperkt is. Is dat niet mogelijk of heb je laptops waarbij de kijkhoek niet beperkt wordt, dan is er privacyfolie te koop. Die privacyfolie is natuurlijk ook geschikt voor eventuele losse monitoren, en is ook nuttig als meekijkers op kantoor ongewenst zijn.

Duurzaamheid is ook geld besparen

Houd bij de aanschaf van laptops ook rekening met duurzaamheid. Een laptop met betere specs is dan wel duurder, maar gaat ook langer mee. En een laptop die langer meegaat is niet alleen vanuit milieuaspect duurzaam. De initiële investering is wel hoger, op langere termijn bespaar je geld omdat de laptops minder snel vervangen hoeven worden.

Een laptophoes verdient zich terug

Het lijkt misschien oubollig om een laptophoes te gebruiken, maar je voorkomt beschadigingen en de laptop gaat minder snel kapot. Zo bespaar je op reparatiekosten, mogelijk zelfs vervangingskosten en is een laptop meer waard mocht je deze nog kunnen inruilen of doorverkopen aan het eind van zijn levensduur.

Een laptophoes verdient zich dus terug. Daarnaast hoeft het geen standaard laptophoes te zijn. Als je goed voor de dag wilt komen kies je voor een op maat gemaakte laptophoes, of zelfs een met je bedrijfslogo.

Zet alles op een rijtje en kies slim

Heb je inspiratie opgedaan of heb je nog eigen ideeën? Zet het allemaal op een rijtje en kies zo slim welke laptops je aanschaft voor je organisatie. Pak bovenstaande tips mee en bepaal zelf wat je hiervan het belangrijkst vindt:

  • Denk aan bouwkwaliteit
  • Houd rekening met beveiliging
  • Beperk de kijkhoek van het beeldscherm
  • Hoge(re) specs zijn duurzamer
  • Overweeg een laptophoes

POPULAIR

Zakenweek is een uitgave van Media van Morgen | Auteursrecht behoort bij de oorspronkelijke auteurs of vermelde auteur | Bezoek ook zakenweek.nl