Connect with us

IT

Cybergemeenschap steekt koppen bij elkaar over kansen en risico’s AI

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Ruim 2000 experts uit de kenniswereld, het bedrijfsleven en de overheid hebben de koppen bij elkaar gestoken tijdens de ONE Conference op 3 & 4 oktober 2023 in Den Haag. Daar werd onder andere gesproken over AI en quantum, die als systeemtechnologieën onze samenleving fundamenteel gaan veranderen en ook grote invloed hebben op kansen en risico’s rondom cybersecurity.

AI ook nodig voor software en oplossingen

De mogelijkheden om deze nieuwe technologie toe te passen lijken eindeloos. Zo kan kunstmatige intelligentie (AI) ons op het gebied van cybersecurity helpen bij het ontwikkelen van veilige software, het voorspellen van nieuwe soorten malware en het geautomatiseerd dichten van kwetsbaarheden.

Thijs van Ede, onderzoeker bij de Universiteit van Twente hierover: “AI-technieken zoals Natural Language Processing (NLP), kunnen ons daarnaast helpen bij het detecteren en beschrijven van cyberdreigingen”.

Zowel kracht als kwaad in de technologie

Tegelijkertijd zijn er zorgen over de risico’s van AI voor onze cybersecurity. Het wordt eenvoudiger om schadelijke software te ontwikkelen en hackers kunnen deze technologie inzetten om codes te schrijven voor digitale aanvallen. Zoals experts tijdens de ONE Conference naar voren brachten: “Zowel de kracht als het kwaad zit in de technologie, maar ook de oplossing moet daar gevonden worden.“

Europese wetgeving tegen misbruik AI

Experts riepen aanwezigen op om zich nu al zoveel mogelijk voor te bereiden op de komst van deze technologieën. Op het gebied van AI wordt er gewerkt aan Europese wetgeving (de AI Act, verwacht medio 2024) die mensen moet beschermen tegen misbruik van AI. Bedrijven kunnen op hun beurt nu al systeemtechnologieën meenemen in hun risicoanalyse.

Grapperhaus: “Impact beheersbaar maken”

Ferd Grapperhaus, Managing Partner Legal bij Deloitte en oud-minister van Justitie en Veiligheid, benadrukte tijdens de ONE Conference het belang om hier breed maatschappelijk bewustzijn voor te creëren. “We moeten een gezamenlijke aanpak bepalen die nodig is om onze samenleving te blijven beschermen tegen cyberaanvallen. En tegelijk bezien hoe de maatschappelijke impact van deze technologie beheersbaar gemaakt kan worden.”

Organisatie ONE Conference

De ONE Conference in het World Forum in Den Haag, Internationale stad van Vrede en Recht, werd georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, en de gemeente Den Haag. Met de ONE Conference willen zij samenwerking en kennisdeling op het gebied van cybersecurity stimuleren en faciliteren.

POPULAIR

Zakenweek is een uitgave van Media van Morgen | Auteursrecht behoort bij de oorspronkelijke auteurs of vermelde auteur | Bezoek ook zakenweek.nl