Connect with us

Marketing

Ontslagronde bij Alphabet kost ongeveer 12.000 banen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Er werd al verwacht dat dit zou gebeuren en vandaag kwam dan ook het nieuws dat Alphabet, het moederbedrijf van Google, gaat snijden in het personeelsbestand. Er is een ontslagronde aangekondigd, waarbij volgens Google zelf zo’n 12.000 banen verloren zullen gaan. De mail die Alphabet en Google CEO Sundar Pichai naar medewerkers van de zoekmachinegigant stuurde is door Google ook openbaar geplaatst op hun eigen blog.

Eerste ontslagen direct in de VS

Uit de mail van Pichai valt op te maken dat er in de VS al direct medewerkers ontslagen worden. In andere landen is dat vanwege regelgeving niet mogelijk, zo maakt Pichai bekend. Ze volgen in ieder land de wet- en regelgeving, waardoor de ontslagen in sommige landen langer zullen duren dan in de Verenigde Staten.

Te grote broek aangetrokken

In de mail valt ook te lezen dat Google wellicht een te grote broek aangetrokken heeft. Althans, zo interpreteren wij de zinsnede “we hired for a different economic reality than the one we face today.” Door enorme groei in de afgelopen twee jaar zijn er ook enorm veel nieuwe mensen aangenomen bij het bedrijf, die deze groei kennelijk ziet stagneren of zelfs ziet omdraaien in afname.

Zes procent van werknemers van Alphabet

Volgens persbureau Reuters gaat het om zes procent van het werknemersaantal van moederbedrijf Alphabet. Opvallend is dat Pichai zijn mail opent met de aanhef “Googlers”, terwijl hij verderop in de mail over de banen die komen te vervallen schrijft: “They cut across Alphabet, product areas, functions, levels and regions.”

Het gaat dus niet (per se) om Google, maar om het gehele concern en alle bedrijven die daaronder vallen. Hoeveel ontslagen er bij welk bedrijfsonderdeel er komen te vervallen is niet bekendgemaakt. Wel volgt er op maandag 23 januari een zogenaamde Town Hall meeting, waarin mogelijk verdere details bekend worden.

POPULAIR

Zakenweek is een uitgave van Media van Morgen | Auteursrecht behoort bij de oorspronkelijke auteurs of vermelde auteur | Bezoek ook zakenweek.nl