Connect with us

Marketing

Nieuwe zoekervaring in Google met Notes en Follow

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Vandaag kondigde Google een nieuwe functionaliteit in de Google Search-app aan: Notes. Aanvullend op Notes komt er ook de functie ‘Follow’. Hiermee wil Google mensen in de gelegenheid stellen om meer informatie te vinden die hen persoonlijk interesseert, en informatie rechtstreeks in de zoekmachine te delen met andere gebruikers.

Maak en deel notities rechtstreeks in Google

Het idee achter Notes is dat je jouw informatie over een onderwerp als notitie in de zoekresultaten zet, zodat andere mensen van jouw kennis kunnen genieten. Het is nu nog een experiment, waarbij je onder een specifiek zoekresultaat een notitie zet, als aanvullende, unieke informatie die nog niet te vinden is in de zoekresultaten.

Volg onderwerpen met ‘Follow’

Wanneer je ergens op gezocht hebt en op de hoogte wilt blijven van nieuwe informatie over dat onderwerp, kan je het onderwerp volgen met ‘Follow’. Heb je ergens naar gezocht, dan verschijnt er in de Google app de knop ‘Follow’ en krijg je een volgende keer dat je op dat onderwerp zoekt de nieuwste zoekresultaten over dat onderwerp bovenin de zoekresultatenpagina te zien.

En Discover laat je dan artikelen en video’s zien over de onderwerpen die jij volgt.

Echt personaliseren van je zoekresultaten

Eerder heeft Google al op allerlei manieren de zoekresultaten gepersonaliseerd. Onder meer door je zoekresultaten op basis van je locatie te tonen, maar ook door URL’s die je al eens eerder bezocht hebt bij een volgende zoekopdracht hoger in de zoekresultaten weer te geven. Eerder dit jaar werd Project Magi gelanceerd, dat de zoekresultaten ‘meer gepersonaliseerd’ zou maken. Met Notes en Follow maakt Google de zoekresultaten écht persoonlijk.

Sneller en makkelijker je favoriete websites vinden

Het hiervoor benoemde hoger tonen van webpagina’s die je al eerder hebt bezocht gaat vanaf eind 2023 ook weer meer gebeuren, kondigt Google tegelijk met Notes en Follow aan. Dit is zover ons bekend dus niet echt een nieuwe functionaliteit, maar een functionaliteit die weer prominenter gaat worden. Tenzij Google dit op een andere manier gaat doen dan eerder, daarover is op dit moment niks bekend.

Vandaag aangekondigd, wanneer uitrol?

Google kondigde deze nieuwe functionaliteiten vandaag aan, wij hebben ze nog niet in het echt kunnen ervaren. De kans is groot dat het net als Google SGE voorlopig niet in Nederland wordt uitgerold. Of omdat het in de app is, dat Notes en Follow bij de volgende app-updates zullen verschijnen.

POPULAIR

Zakenweek is een uitgave van Media van Morgen | Auteursrecht behoort bij de oorspronkelijke auteurs of vermelde auteur | Bezoek ook zakenweek.nl