Connect with us

Nieuws

1 Jaar oorlog Oekraïne: VBO steunt inzamelactie noodgoederen Vlaamse regering en Rode Kruis-Vlaanderen 

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Het is dag op dag één jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Een jaar later woedt de strijd nog steeds volop. En dus blijft bij de getroffen bevolking ook de nood aan basisgoederen groot. De Vlaamse regering, de steden en gemeenten, tal van sectorfederaties en Rode Kruis-Vlaanderen slaan daarom de handen in elkaar en zetten een gerichte inzamelactie op. Het VBO en een aantal van zijn leden-sectorfederaties zetten mee de schouders onder deze campagne.

Sterke solidariteit en Europese waarden

“Met het structureel ondersteunen van deze campagne en het ter beschikking stellen van hulpgoederen toont het bedrijfsleven niet alleen zijn sterke solidariteit met de zwaar getroffen bevolking in Oekraïne, maar ook dat raken aan onze Europese waarden niet getolereerd wordt. We zijn verheugd dat een aantal belangrijke leden-sectorfederaties zoals Agoria, Embuild, essenscia, Fedustria … hier mee de schouders onder zetten ”, stelt Pieter Timmermans, CEO van het VBO. 

Oorlog op Europees grondgebied

Eén jaar geleden vielen Russische troepen het Oekraïense grondgebied binnen. Voor het eerst in lange tijd wordt er opnieuw oorlog gevoerd op Europees grondgebied. In heel Europa ontstond er een golf van solidariteit die tot vandaag de dag aanhoudt. De Europese lidstaten ontkoppelden zich van het Russische gas en leverden militaire steun. Miljoenen Oekraïners op de vlucht, vooral vrouwen en kinderen, werden opgevangen. 

Inzamelactie Rode Kruis en overheden

Uit solidariteit met de slachtoffers van het conflict slaan de Vlaamse regering, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), tal van sectorfederaties en Rode Kruis-Vlaanderen nu de handen in elkaar om een inzamelactie op te zetten. Door het Oekraïense Rode Kruis werd een lijst met kritieke noodgoederen doorgegeven. Denk maar aan noodgeneratoren, huishoudapparaten zoals microgolfovens, medisch materiaal of elektrische vuurtjes.

Die lijst wordt nu aan de lokale besturen bezorgd door de VVSG en aan de bedrijfswereld door de verschillende sectorfederaties.

Materiële noodhulp ter plaatse levensbelangrijk

Vlaams minister-president Jan Jambon: “Tijdens mijn recente missie aan Oekraïne heb ik zelf kunnen vaststellen hoe levensbelangrijk het is om materiële noodhulp ter plaatse te brengen. Met deze zeer gerichte actie verzamelen we specifiek materiaal dat nuttig en nodig is voor de Oekraïense bevolking. Met deze steun geven hen niet enkel goederen maar ook hoop en het vertrouwen dat Vlaanderen Oekraïne niet in de steek laat.”

Fundamentele waarden

Vlaams minister Bart Somers: “De dappere Oekraïense bevolking strijdt nu al een jaar lang voor haar democratisch zelfbeschikkingsrecht. Voor de fundamentele waarden die Europa en Vlaanderen kenmerken. Door vandaag opnieuw recht te staan en hun ongelooflijke solidariteit te tonen, tonen onze lokale besturen en onze bedrijven het ongelooflijke warme gelaat van Vlaanderen. En daar wil ik hen oprecht voor bedanken.”

Rode Kruis-Vlaanderen als logistieke partner

Om de gerichte inzamelactie in goede banen te leiden, biedt Rode Kruis-Vlaanderen haar expertise aan. Zij staan in nauw contact met het Oekraïense Rode Kruis en leverde het afgelopen jaar al meermaals goederen. Zo ontving Rode Kruis-Vlaanderen recent nog twee miljoen euro van de Vlaamse regering om noodgeneratoren aan te kopen en te leveren aan het Oekraïense Rode Kruis. 


Joachim Deman, woordvoerder Rode Kruis-Vlaanderen: “Het is heel mooi om te zien dat al deze sectorfederaties, alsook de steden en gemeenten, zich willen inzetten om de slachtoffers van het conflict te helpen. Zo’n schaalvergroting voor de inzameling van noodhulpgoederen kunnen we dus alleen maar toejuichen. Begrijp ons niet verkeerd: we zijn uiteraard ook elke individuele Vlaming dankbaar voor hun massale financiële steun, want die solidariteit is hartverwarmend. Maar de slachtoffers helpen met materiële goederen is enkel efficiënt in grote ladingen.”

POPULAIR

Zakenweek is een uitgave van Media van Morgen | Auteursrecht behoort bij de oorspronkelijke auteurs of vermelde auteur | Bezoek ook zakenweek.nl